Σουμάκ (Sumac)
Ονομάζεται και Σουμάκι, έχει σκούρο βυσσινί χρώμα και η γεύση του ειναι όξινη. Η βασική του χρήση είναι σε κεμπάπ, συνήθως μαζί με κάποιο άλλο καυτερό μπαχαρικό (π.χ. μπούκοβο, τσίλι, πιπέρι καγιέν) ή κύμηνο.
Κατηγορία: Μπαχαρικά
Κωδικός Προϊόντος: 91-2892
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Είναι από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής όπου θα το δείτε το σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλάτι και το πιπέρι.
Η βασική του χρήση είναι σε κεμπάπ (κυρίως από αρνί, αλλά και από χοιρινό και μπούτι κοτόπουλου), συνήθως μαζί με κάποιο καυτερό μπαχαρικό (π.χ. μπούκοβο, καυτερή πάπρικα, καγιέν, τσίλι) ή κύμινο.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί του λεμονιού, για να δώσουμε οξύτητα αλλά και και λίγο χρώμα σε ψητά λιπαρά κρεατικά, αρνίσια παϊδάκια χοιρινά μπριζολάκια, πανσέτες και μπούτια κοτόπουλο. Επίσης μπαίνει σε φαλάφελ και άλλους οσπριοκεφτέδες, αλλά και στο χούμους αντί λεμονιού.
Δίνει εξαιρετική γεύση σε ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο μαζί με σκόρδο και ρίγανη.
Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε όξυνους τόνους σε μαρινάδες, σάλτσες και σαλάτες.
Ταιριάζει με ωμό κρεμμύδι, για παράδειγμα αλατίζουμε λεπτές φέτες κρεμμυδιού τις ανακατεύουμε με τα χέρια και πασπαλίζουμε με σουμάκ, τα ανακατεύουμε με μαίντανο και γαρνίρουμε σε ντοματοσαλάτες και κεμπάπ.