Μαύρο κύμινο σπόροι - Μαυροσούσαμο - (Nigella sativa)
(Nigella Sativa) Μαύρο κύμινο ή Μαυροκούκι ονομάζεται το μαύρο σουσάμι. Είναι πολύ μυρωδάτο, και το συναντάτε σε ψωμιά, κουλουράκια και άλλες λιχουδιές.
Κατηγορία: Μπαχαρικά
Σχετικές κατηγορίες: Βότανα
Κωδικός Προϊόντος: 48-547
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών.
Το μαύρο κύμινο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό τονωτικό όταν αναμιχθεί με μέλι και σκόρδο σε άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος ή όταν αρχίζει μια λοίμωξη.
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες το μαύρο κύμινο χαρακτηρίζεται για την αντικαρκινική,αντιδιαβητική, αντι-φλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, αντιυπερτασική και νεφροπροστατευτική δράση κατατάσσοντας το στις κορυφαίες τροφές της της σύγχρονης διατροφής του ανθρώπου.Το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone). Οι σπόροι του έχουν πολύ λίγο άρωμα, αλλά διαλύουν τα αέρια, που σημαίνει ότι έχουν την τάση να βοηθούν στην πέψη και να ανακουφίζουν από τα αέρια στο στομάχι και στα έντερα. Βοηθούν επίσης, στον περισταλτισμό και στην αφόδευση.
Το έλαιο του μαύρου κύμινου που περιέχει φωσφορικά άλατα, σίδηρο και ενώσεις υδατανθράκων, και τα αντιβιοτικά που είναι ικανά να σκοτώσουν τα μικρόβια. Η χημική ανάλυση του κόκκου αποκάλυψε ότι περιέχει καροτίνη η οποία μετατρέπεται στο ήπαρ σε βιταμίνη Α, η βιταμίνη είναι χρήσιμη, γνωστή για την αντικαρκινική δράση της. Άλλες αναλύσεις απέδειξαν ότι ο κόκκος περιέχει ισχυρές σεξουαλικές ορμόνες, διεγερτικά, ούρων και χολής διουρητικά, πεπτικά ένζυμα, αντιόξινα, ηρεμιστικά, και άλλων χρήσιμων ενώσεων.
Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το μαύρο κύμινο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Η συνεχής χρήση του μαύρου κύμινου έχει προληπτική δράση κατά των ασθενειών.
Εκείνοι που επιδιώκουν μόνιμα την υγεία θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λάδι στο πρωινό, στο μεσημεριανό τους γεύμα, και δείπνο. Αν μία μικρή ποσότητα ελαίου αναμιγνύεται με μέλι θα είναι πιο αποτελεσματική.
Άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής: Μαυροκούκκι λάδι με βρασμένο δυόσμο; Μαυροκούκκι λάδι με χυμό πορτοκαλιού; Μαυροκούκκι λάδι με ένα φλιτζάνι τσάι.
Εφαρμογές:
Η χρήση του στην παρασκευή τσαγιού, ρίχνοντας ένα κουταλάκι σπόρους σε ζεστό νερό αφήνοντας το για 10 λεπτά, με το φλιτζάνι να καλύπτεται ώστε να αποτραπεί η διαφυγή του αρώματος του.
Οι σπόροι μπορούν επίσης να προστεθούν σε μαγειρεμένα φαγητά, σε ψωμί ολικής άλεσης, στην παρασκευή κρασιού ή ξυδιού. Επίσης μπορούμε να αλέσουμε τους σπόρους και να τους ανακατέψουμε με μέλι ή να πασπαλίσουμε σαλάτες.
Τέλος αποτελούν ιδανική πρόταση σε ντρέσινγκ για σαλάτες και ακόμη ανακατεύονται στα τηγανητά πιάτα, ειδικά όταν συνδυάζονται με λεμόνι, και ταχίνι.
Προέλευση Ινδία