Άγαρ-άγαρ
Άγαρ άγαρ, η ζελατίνη της Φύσης, είναι φυτικής προέλευσης, προέρχεται από εκχύλιση φυκιών, περιέχει 84% φυτικές ίνες , και είναι ουσία άγευστη και άοσμη με υπόλευκο χρώμα που χαρακτηρίζεται ως πρόσθετη ύλη τροφίμων με τον αριθμό Ε406 και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό στα τρόφιμα, συνήθως επιδόρπια, σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών. Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε.
Κατηγορία: Ζαχαροπλαστική
Κωδικός Προϊόντος: 379-3964
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν την vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.
Άγαρ άγαρ, H Ζελατίνη της Φύσης!
Αν είστε επιφυλακτικοί στην χρήση της κλασικής ζωικής ζελατίνης ή απλά είστε χορτοφάγοι και αναζητάτε ένα φυτικό πηκτικό μέσο, το άγαρ άγαρ είναι η λύση που ζητάτε!
Τι ακριβώς είναι το άγαρ άγαρ και από που προέρχεται:
Πρόκειται στην ουσία για έναν πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία.
Εκτός από την μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, την ηλεκτροχημεία αλλά επίσης και για να κατασκευαστούν οι παιδικές πλαστελίνες!
Στην Ασία το άγαρ άγαρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!
Γιατί να επιλέξετε το άγαρ άγαρ
Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν!
Υπάρχει σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων σε χορτοφαγικά και νηστίσιμα προϊόντα, αλλά και σε προϊόντα που απευθύνονται σε θρησκευτικές ομάδες με περιορισμούς στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Περιέχει 84 % φυτικές ίνες.
Είναι ένα απόλυτα αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα.
Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και αν χρειαστεί να επαναθερμανθεί το υγρό που προστέθηκε χωρίς να χάσει την πηκτική ιδιότητά του.
Μοριακά είναι πολύ πιο σταθερό από την ζελατίνη και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στην υφή όσο και στην σταθερότητα της πήξης των υγρών.
Μπορεί να βοηθήσει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!
Ιδιαίτερα πλούσιο σε κόμμι, έχει ήπια καθαρτική δράση και μειώνει το αίσθημα της πείνας, γι’ αυτό και οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν κατά κόρον όταν θέλουν να χάσουν βάρος.
Το Άγαρ – Άγαρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε, Κ, φολικό οξύ και πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος.
Είναι πλούσιο σε ιώδιο και ιχνοστοιχεία!
Το άγαρ άγαρ στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική
Χρησιμοποιήστε σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει ζελατίνη ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, αντικαθιστώντας την με σίγουρη επιτυχία! Κρέμες, σούπες, ζελέ, μους ή ακόμη και σε σάλτσες!
Πως θα διαχειριστείτε το άγαρ άγαρ
Γενικά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε σκόνη.
Διαλύετε 1 κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 10 λεπτά.
Φέρνετε το μείγμα σε βρασμό, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
(Προσοχή: Το Άγαρ – Άγαρ δεν πήζει στο ξύδι και σε τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ όπως η σοκολάτα, το σπανάκι ή το ραβέντι)