Φακές μαύρες Beluga (Bio) (500g)
Το Χαβιάρι της φακής Στον κόσμο της διατροφής, το μαύρο αρχίζει να παίρνει τα πάνω του μετά τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι και τις μαύρες φακές. Το ασυνήθιστο αυτό χρώμα προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα κεράσια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ο.κ. και έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο.
Κατηγορία: Delicatessen
Σχετικές κατηγορίες: Βιολογικά
Κωδικός Προϊόντος: 6205
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές.
Οι φακές beluga είναι εξαιρετικά νόστιμες, χαρακτηρίζονται ως το χαβιάρι της φακής και μια ιδιότητά τους είναι ότι χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασσικές φακές.
Οι φακές εχουν πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ένα μέταλλο που μερικές φορές λείπει από τις χορτοφαγικές δίαιτες
Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών που προάγουν την υγεία, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
με πιθανές ανασταλτικές επιδράσεις στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, οι
φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, περιέχουν πάνω από
το μισό τη ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου ενός ατόμου σε μια
μερίδα φλιτζανιού, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με
κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού
οξέος (λευκό κρασί).
Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς.
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα
τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας
πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν
αντιθέση με το κρέας.
Μαγείρεμα: Οι φακές beluga δε θέλουν μούλιασμα από το βράδυ. Τις πλένουμε και τις βάζουμε στη διπλή ποσότητα νερού χωρίς αλάτι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά από 20-30 λεπτά ανάλογα πως μας αρέσουν. Τις βγάζουμε ρίχνουμε λάδι κι αλάτι και τις τρώμε.
Μπορούμε επίσης να ρίξουμε μέσα μικρά κομματάκια ντομάτα, μαϊντανό κι ελιές ή να τις ανακατέψουμε με άλλες σαλάτες όπως π.χ. μια σαλάτα πράσινη. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα. Οι χρήσεις τους είναι πολλές κι εξαιρετικά γευστικές.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ. Ενέργεια: 1477kj/352kcal - Λίπη: 1,06g εκ των οποίων κορεσμένα:0,16g - Υδατάνθρακες: 52,70g εκ των οποίων σάκχαρα: 2,03g - Φ.Ίνες: 10,7g - Πρωτεΐνες: 25,8g - Αλάτι: 0,060g
Προέλευση Καναδάς
Συνταγή: ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ BELUGA ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Υλικά
2 φλιτζ. μαύρες φακές beluga ΟΛΑ ΒΙΟ (βρασμένες και σουρωμένες)
2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαρούλι
1 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο ραντίτσιο
Σάλτσα:
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1/2 κ.γ. ροζ αλάτι Ιμαλαΐων
Εκτέλεση
1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με την σάλτσα την οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένως ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Tip: Είναι πολύ σημαντικό τα λαχανικά μας να είναι κρύα (στο ψυγείο) και στεγνά