Φακές Κόκκινες (Bio) (500g)
Είναι πιο εύπεπτες ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο. Με περίπου το 30% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες, οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος, οποιουδήποτε οσπρίου, μετά τη σόγια και την κάνναβη.
Κατηγορία: Delicatessen
Σχετικές κατηγορίες: Βιολογικά
Κωδικός Προϊόντος: 6222
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Οι πρωτεΐνες που περιέχουν, περιλαμβάνουν τα ουσιώδη αμινοξέα ισολευκίνη και λυσίνη. Οι φακές περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β1 και μέταλλα.
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Η κατανάλωση φακών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του εντέρου σας.
Οι φακές εχουν πολύ μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ένα μέταλλο που μερικές φορές λείπει από τις χορτοφαγικές δίαιτες
Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών που προάγουν την υγεία, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με πιθανές ανασταλτικές επιδράσεις στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, περιέχουν πάνω από το μισό τη ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου ενός ατόμου σε μια μερίδα φλιτζανιού, ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C (πορτοκάλι), β-καροτενίου (καρότο), ή μηλικού οξέος (λευκό κρασί).
Οι φακές, λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς.
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα
τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας
πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν
αντιθέση με το κρέας.
Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ουρική αρθρίτιδα.
Αρχαιολογικό στοιχεία δείχνουν ότι τρωγόταν 9.500 έως 13.000 χρόνια πριν. Στην σημερινή μας εποχή στην παραγωγή της κόκκινης φακής η Τουρκία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής παγκοσμίως (άνω του 80%). Ένα από τα ποικίλα χρώματα της είναι και το κόκκινο-πορτοκαλί οι γνωστές σε μας κόκκινες φακές οι οποίες περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση ινών από τις πράσινες φακές (11% αντί 31%) και λόγω του μεγέθους βράζουν πιο γρήγορα (περίπου 15 λεπτά).
Συνταγή για σούπα κόκκινες φακές με λεμόνι
ΥΛΙΚΑ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο.
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες.
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας.
1 κουταλάκι κύμινο ΟΛΑ ΒΙΟ
1/4 κουταλάκι αλάτι ιμαλαίων
1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι τριμένο ΟΛΑ ΒΙΟ
Μία πρέζα σκόνη τσίλι ή πιπέρι καγιέν
6 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλυτζάνι κόκκινες φακές ΟΛΑ ΒΙΟ
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους.
Χυμό από 1 - 1 1/2 λεμόνι.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά και ρίχτε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρετέ τα μέχρι να γίνουν καφέ (περίπου 4 λεπτά).
Ρίξτε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη τσίλι (ή πιπέρι καγιέν) και τον πελτέ και σωτάρετε για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
Προσθέστε το ζωμό, τις φακές και τα καρότα. Μόλις πάρει βράσει, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να λιώσουν οι φακές.
Περάστε τη μισή σούπα από το μύλο του πουρέ ή το μπλέντερ και ξαναρίξτε την μέσα
Για το σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε από πάνω επιπλέον λάδι ή/και πιπέρι καγιέν ή εναλλακτικά κρέμα γάλακτος.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ. Ενέργεια: 1288kJ/306kcal - Λιπαρά: 1,5g εκ των οποίων κορεσμένα: 0,3g - Υδατάνθρακες: 43g εκ των οποίων σάκχαρα: 1g - Φ. Ίνες: 18g - Πρωτεΐνες: 21g - Αλάτι: 0,05g
Προέλευση Τουρκία