Αποξηραμένα Σύκα Καλαμάτας
Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A,B,C και σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο.
Κατηγορία: Διατροφή
Σχετικές κατηγορίες: Διατροφή, Αθλητική διατροφή, Ξηρά φρούτα
Κωδικός Προϊόντος: 505-6563
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Δύο βασικοί διατροφικοί σκοποί του ανθρώπου εξυπηρετούνται ταυτόχρονα μέσω της κατανάλωσης ξηρών σύκων.
Περίπου 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντληθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται το 7% των αναγκών σε πρωτεΐνες , το 17% σε ασβέστιο, 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο και ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού και της κυτταρικής λειτουργίας.
Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία φτάνει αυτή του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών.
Είναι φυσικά αποξηραμένα στον ήλιο και δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές και από τον Ιπποκράτη. Στην αρχαιότητα τα ξερά σύκα αναφέρονται μαζί με τις ελιές στα ονομαστά "πυθαγόρεια" γεύματα.
Γνωστά και στους βυζαντινούς ως "ισχάδες" δηλώνοντας τα σύκα που φύλασσαν όλο τον χειμώνα σε πήλινα δοχεία.
Την τεχνική αυτή χρησιμοποιούσαν όλοι οι λαοί της Μεσογείου έως πρόσφατα. Οι Ρωμαίοι διατηρούσαν τα σύκα μαζί με τον μίσχο τους εμβαπτισμένα σε μέλι.