Πικρόξυλο - Κουασσία - (Quassia amara)
Σημαντική είναι και η δράση του φυτού στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων (χοληστερίνης) του αίματος, μια ιδιότητα που φαίνεται να είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλα βότανα της κατηγορίας αυτής.
Κατηγορία: Βότανα
Κωδικός Προϊόντος: 618
Διαθεσιμότητα: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Το Πικρόξυλο ή Κουασσία (Quassia) έλαβε την ονομασία της από τον Graman Quassi, το Σουριναμέζο βοτανολόγο που μελέτησε πρώτος και περιέγραψε τις ιδιότητες του φυτού αυτού.
Στη βοτανοθεραπεία η κουασσία ενδείκνυται ως τονωτικό, ήπιο υπακτικό, χολαγωγό και ηπαταγωγό, ενάντια σε παράσιτα του δέρματος, του τριχωτού και του γαστρεντερικού αλλά και για την ψώρα.
Επίσης θεωρείται αποτελεσματικό σε περιπτώσεις Νευρικής Ανορεξίας, δυσπεψίας (φούσκωμα) και δυσκοιλιότητας. Πολλές από τις ιδιότητες του φυτού έχουν επιβεβαιωθεί και από επιστημονικές έρευνες όπου διαπιστώθηκε και η προστατευτική του δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου (λευχαιμία κλπ.) καθώς και ενάντια στην εμφάνιση ελκών του γαστρεντερικού συστήματος.
Το πικρόξυλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους γηγενείς της Νότιας Αμερικής για τον πυρετό, την ελονοσία, τις παθήσεις του ήπατος και της χολής, τα παράσιτα, τους μυϊκούς σπασμούς, τα δαγκώματα φιδιών. Οι ινδιάνοι της Βραζιλίας χρησιμοποιούν τον κορμό σε σωματικές πλύσεις για την ιλαρά, και σε στοματικές πλύσεις μετά από εξαγωγή δοντιών μια και το πικρόξυλο έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επίσης έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο και σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται για την προστασία από παράσιτα και από βλαβερά για τις καλλιέργειες έντομα.
Άλλες χρήσεις:
Το πικρόξυλο χρησιμοποιείται ως βάση του Angostura Bitter το οποίο χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε ποτά με βάση το τζιν.
Χρησιμοποιείται επίσης ως υποκατάστατο του λυκίσκου κατά την παρασκευή μπύρας.
Η μακροχρόνια χρήση πρέπει να αποφεύγεται.
Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μπορεί να προκαλέσει κολικό της μήτρας).
Προέλευση Τζαμάικα