Νηστίσιμο τσουρέκι απο τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το προζύμι
~ 10 γρ. ξηρή μαγιά
~ 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
~ 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
~ 140 γρ. νερό, χλιαρό
Για το τσουρέκι
~ 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
~ ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
~ 1/4 κ.γ. μαστίχα
~ 1/2 κ.γ. μαχλέπι
~ 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
~ 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
~ 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
~ 120 γρ. σπορέλαιο
~ 1 πρέζα αλάτι
~ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
~ 1 κ.σ. νερό
~ 1 κ.σ. κοφτή μέλι
~ 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση:
Για το προζύμι
~ Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
~ Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για το τσουρέκι
~ Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά.
~ Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά.
~ Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
~ Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
~ Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
~ Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ζυμαράκια και πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε ένα φυτίλι μήκους 40-50 εκ. (Φυτίλια ονομάζονται οι λωρίδες ζύμης που δημιουργούμε για την παρασκευή των τσουρεκιών.)
~ Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά.
~ Πλάθουμε σε πλεξούδα πλέκοντας με τη σειρά 4-2, 1-3, 2-3, δηλαδή το τέταρτο φυτίλι πάει πάνω από το δεύτερο, το πρώτο πάνω από το τρίτο και το δεύτερο πάνω από το τρίτο.
~ Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα.
~ Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.
~ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
~ Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι.
~ Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά.
~ Αφαιρούμε και σερβίρουμε.