Μπάρες με κεχρί και ταχίνι
Συστατικά:
~ 200 γρ. κεχρί, ωμό
~ 250 γρ. χουρμάδες, αποξηραμένους και απυρήνωτους
~ 200 γρ. νερό
~ 100 γρ. ταχίνι
~ 1 κ.γ. αλάτι
~ 80 γρ. αμύγδαλα
~ 30 γρ. φουντούκια
~ 40 γρ. φιστίκια Αιγίνης
~ 30 γρ. κολοκυθόσπορο
~ 1 κ.σ. σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
~ Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κεχρί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θα διπλασιαστεί σε όγκο οπότε θα έχουμε 400 γρ. κεχρί βρασμένο.
~ Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τους χουρμάδες στο νερό για 5-10 λεπτά.
~ Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20x25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
~ Στραγγίζουμε τους χουρμάδες πιέζοντάς τους καλά με τα χέρια μας και τους ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγει το περιττό νερό.
~ Τους βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τους χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς.
~ Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
~ Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βρασμένο κεχρί, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη.
~ Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τον κολοκυθόσπορο, το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
~ Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα, και πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.
~ Μεταφέρουμε το ταψί στην κατάψυξη για 6-8 ώρες να σφίξει καλά το μείγμα.
~ Αφαιρούμε από την κατάψυξη και κόβουμε σε κομμάτια.
~ Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
204 Θερμίδες (kcal) 10 % - 11.0 Λιπαρά (γρ.) 16 % - 1.3 Κορ.Λίπη (γρ.) 7 % - 19.0Υδατ/κες (γρ.) 7 % - 13.0Σάκχαρα (γρ.) 14 % - 5.6 Πρωτεΐνη (γρ.) 11 % - 3.0Φυτικές Ίνες (γρ.)12 % - 0.36 Αλάτι (γρ.) 12 %
*Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης