Μετατροπές υλικών για την ‘’κουζίνα’’ σας
Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω πίνακες για να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μετατρέπουμε γραμμάρια με φλυτζάνια και κουτάλια, αλλά και πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά με κάποια άλλα.
Όπου βλέπετε φλ. εννοούμε το φλυτζάνι που είναι ίσο με μια δοσομετρική κούπα, σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα μετρήσεως.
Θα ξεκινήσουμε με μερικές γενικές πληροφορίες και μετατροπές θερμοκρασιών φούρνου:
Γενικά:
Φλ. = φλυτζάνι (μιλάμε για δοσομετρική κούπα πάντα, τουλάχιστον εδώ στις μετατροπές. Προσοχή γιατί μπορεί ο φίλος ή η φίλη που πρόσθεσε τη συνταγή να μην εννοεί το ίδιο πράγμα. Αν έχετε απορία σε συγκεκριμένη συνταγή, αφήστε την ερώτησή σας στα σχόλια της συνταγής για να διευκρινιστεί)
φλ. καφέ = φλυτζανάκι του καφέ. Εννοούμε φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, που είναι συνήθως ίσο με 1/4 του κανονικού φλυτζανιού
κ.σ. = κουταλιά σούπας
κ.γ. = κουταλάκι γλυκού
Τα υγρά υλικά τα μετράμε συνήθως σε ml ή φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ, δηλαδή με τον όγκο τους. 1 δοσομετρική κούπα είναι ίση με 240ml. Τα στερεά υλικά τα μετράμε με το βάρος τους, δηλαδή σε γραμμάρια. Στις συνταγές όμως βλέπουμε συχνά να μετριούνται σε φλυτζάνια, κουταλάκια κλπ. Σε αυτή την περίπτωση ή θα κάνετε την μετατροπή σύμφωνα με τους πίνακές μας (εφόσον είναι κάποιο υλικό για το οποίο έχουμε μετατροπή, όπως το αλεύρι και η ζάχαρη για παράδειγμα), ή θα ακολουθήσετε ακριβώς τη συνταγή, καθώς το κάθε υλικό έχει διαφορετικό βάρος, οπότε δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά.
Αν θέλετε να υπολογίσετε μια συνταγή από ξένο σάιτ, μπορείτε να δείτε εδώ κάποιες μετατροπές:
1 ounce = 28.34 grams
1 pound = .453 kilograms
1 g = .035 oz
1 kg = 2.2 lb
1 fluid oz = 29.57 milliliters
Θερμοκρασίες Φούρνου
Ηλεκτρικός φούρνος Αέρας Φαρενάιτ Γκάζι
Κρύος 110-130° C 90-110° C 225-250° F Ό - ½
Πολύ χαμηλός 140° C 120° C 275° F 1
Χαμηλός 150° C 130° C 300° F 2
Μέτριος 160-180° C 140-160° C 325-350° F 3-4
Μέτρια ζεστός 190-200° C 170-180° C 375-400° F 5-6
Ζεστός 220-230° C 200-210° C 425-450° F 7-8
Καυτός 240° C 220° C 475° F 9
Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών και επιρρεάζει το χρόνο ψησίματος.
Βούτυρο, Τυρί και στερεά λίπη
Κουταλιές & Φλυτζάνια Γραμμάρια Ounces
1 κουταλιά σούπας 15 γρ ½ oz
2 κουταλιές σούπας 30 γρ 1 oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού 60 γρ 2 oz
8 κ.σ ή 1/2 φλυτζάνι 115 γρ 4 oz
1 φλυτζάνι 225 γρ 8 oz
2 φλυτζάνια 450 γρ 16 oz 1 pound
Αλεύρι λευκό (ακοσκίνιστο)
Σημείωση: 1 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι = 1 φλ. ακοσκίνιστο μείον 1 1/2 κ.σ.
Κουταλιές & Φλυτζάνια Γραμμάρια Ounces
1 κουταλιά σούπας 8,75 γρ Ό oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού 35 γρ 1 Ό oz
5 κ.σ ή 1/3 φλυτζανιού 45 γρ 1 ½ oz
½ φλυτζάνι 70 γρ 2 ½ oz
2/3 φλυτζανιού 90 γρ 3 Ό oz
3/4 φλυτζανιού 105 γρ 3 ½ oz
1 φλυτζάνι 140 γρ 5 oz
1 ½ φλυτζάνι 210 γρ 7 ½ oz
2 φλυτζάνια 280 γρ 10 oz
3 ½ φλυτζάνια 490 γρ 16 oz 1 pound
Για να χρησιμοποιήσετε κανονικό αλεύρι αντί για αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, θα προσθέσουμε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/2 κ.γ. αλάτι για κάθε φλυτζάνι αλευριού.
Ζάχαρη
Κουταλιές & Φλυτζάνια Γραμμάρια Ounces
1 κουταλάκι γλυκού 5 γρ 1/6 oz
1 κουταλιά σούπας 15 γρ ½ oz
4 κ.σ ή 1/4 φλυτζανιού 50 γρ 1 3/4 oz
5 κ.σ ή 1/3 φλυτζανιού 67 γρ 2 1/4 oz
½ φλυτζάνι 100 γρ 3 ½ oz
2/3 φλυτζανιού 134 γρ 4 ½ oz
3/4 φλυτζανιού 150 γρ 5 oz
1 φλυτζάνι 200 γρ 7 oz
Άλλα είδη ζάχαρης Γραμμάρια Ounces.
1 φλ. καστανή ζάχαρη 200 γρ 7 oz
1 φλ. άχνη ζάχαρη 125 γρ 4.4 oz
1 φλ. λεπτή ζάχαρη 225 γρ 8 oz
1 φλ. πατικωμένη μαύρη ζάχαρη 220 γρ 7.75 oz
1 φλ. μέλι ή μελάσσα 340 γρ 12 oz
Κελσίου Φαρενάιτ
Θερμοκρασία για μαρμελάδες 104° C 220° F
Σιρόπι με μορφή κόμπου 115° C 240° F
Το σιρόπι καραμελώνει 160° C 320° F
Προσοχή: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών
Μπορώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη, με σκούρα καστανή ζάχαρη ή μέλι;
Η απάντηση δεν είναι απλή. Η απλή ζάχαρη διαφέρει από την σκούρα καστανή και το μέλι, τόσο στο βάρος, όσο και στη γεύση και στις ιδιότητες. Το μέλι είναι πιο γλυκό και πιο βαρύ από τη ζάχαρη.
Επίσης το μέλι προσθέτει υγρασία και οξύτητα σε μια συνταγή, το οποίο μπορεί να χαλάσει την υφή του φαγητού σας και το κάνει να παίρνει χρώμα πιο γρήγορα.
Η σκούρα καστανή ζάχαρη τραβάει την υγρασία και έτσι τα φαγητά δεν στεγνώνουν γρήγορα. Περιέχει μελάσσα, η οποία προσθέτει υγρασία και αλλάζει πολύ τη γεύση.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν προτείνουμε να μην αλλάζετε τις συνταγές. Εάν όμως οι περιστάσεις είναι τέτοιες που πρέπει (πού να βρίσκετε μπακάλικο ανοιχτό Κυριακάτικα...), τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
~ Παρά τη διαφορά βάρους, μπορείτε να αντικαταστήσετε την σκούρα καστανή ζάχαρη με άσπρη σε ίσες ποσότητες. Η μόνη σημαντική διαφορά θα είναι η γεύση.
~ Βάλτε άσπρη ζάχαρη αντί για καστανή, σε ίση ποσότητα, αλλά προσθέστε και 4 κ.σ. μελάσσα ανά φλυτζάνι. Μειώστε επίσης τη συνολική ποσότητα υγρών της συνταγής κατά 3 κ.σ.
~ Για να χρησιμοποιήσετε μέλι αντί για ζάχαρη, βάλτε 7/8 του φλυτζανιού για κάθε φλυτζάνι ζάχαρης και μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
~ Για να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη αντί για μέλι, βάλτε 1 1/4 του φλυτζανιού ζάχαρη και προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού υγρό και 1/2 κ.γ. κρεμόριο.
Έχετε υπ'όψην σας πως η ζάχαρη έχει 46 θερμίδες ανά κ.σ., η σκούρα καστανή 50 ενώ το μέλι 64. Φυσικά το μέλι είναι πολύ πιο θρεπτικό και υγιεινό, παρά τις περισσότερες θερμίδες.
Πώς αντικαθιστώ τη ζάχαρη με φρουκτόζη;
Σε όλες τις συνταγές μπορείτε να βάλετε φρουκτόζη αντί της ζάχαρης. Η φρουκτόζη έχει σχεδόν ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη, αλλά χρειάζεται πολύ λιγότερη ποσότητα, οπότε κερδίζουμε θερμίδες από εκεί.
Για να κάνετε την αντικατάσταση θα βάλετε τη μισή έως τα τρία τέταρτα της ποσότητας που ζητάει η συνταγή. Για παράδειγμα εάν θέλει ένα κιλό ζάχαρη, θα βάλετε 500-750 γρ. φρουκτόζης. Εάν κάνετε την αντικατάσταση σε γλυκό που θέλει ψήσιμο, θα φροντίσετε να ψήσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που ζητάει η συνταγή.
Υγρά
Οι παρακάτω μετατροπές ισχύουν για όλα τα υγρά.
Φλυτζάνια ml κ.σ. κ.γ.
1 5 1 3
1/8 30 2 6
1/4 60 4 12
1/2 120 8 24
1 240
4 920
Αντικαταστάσεις
Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα αυτόν με προσοχή και μόνο ως οδηγό.